Waarom een gebruiksvriendelijke website zo belangrijk is

 

Een website die gebruiksvriendelijk is, heeft een positief effect op de intentie van bezoekers om de website daadwerkelijk te gebruiken. Als een website minder gebruiksvriendelijk is, kan dit een negatief effect hebben op hoelang een bezoeker op de website blijft en er uiteindelijk voor zorgen dat een bezoeker besluit om geen producten of diensten aan te schaffen of geen contact op te nemen. Voor de meeste bedrijven zijn deze acties de belangrijkste doelstellingen online.

 

Factoren die invloed hebben op de gebruiksvriendelijkheid van een website

Webdesign is slechts één aspect van de factoren die invloed hebben op de gebruiksvriendelijkheid van een website. Er zijn nog tal van andere, vaak kleinere, factoren die ook effect hebben, zoals:

  • Het aantal tabjes en buttons
  • Consistentie op de website
  • Hoeveelheid tekst op pagina's
  • Opmaak van webteksten
  • Grootte en scherpte van afbeeldingen
  • Toepasselijkheid van beelden
  • Logica en leesbaarheid van menu's

Een complexe website met veel tabjes en menu's kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat het lastiger wordt om te zien waar een bezoeker moet zijn voor de informatie die hij of zij zoekt.

 

Een gemiste kans

Een niet-gebruiksvriendelijke website is een website waarbij onduidelijkheid ontstaat over de inhoud, de doelen en de informatie. Dit zorgt ervoor dat bezoekers niet geïnteresseerd zijn in de website en daardoor mis je kansen om hen te prikkelen. Een gebruiksvriendelijke website laat in slechts enkele seconden zien wat een bezoeker er kan vinden, doen en vragen, en zorgt er daarmee voor dat de bezoeker prettig wordt ontvangen en soepel door de site begeleid. Hierdoor wordt de bezoeker aangezet om bijvoorbeeld contact op te nemen, producten of diensten te bestellen of zich in te schrijven voor de nieuwsbrief.

 

Checklist voor een 100% gebruiksvriendelijke website

 

Om ervoor te zorgen dat je website 100% gebruiksvriendelijk is, moet het aan een aantal

 

5 Veelgestelde vragen

 

Waarom is een gebruiksvriendelijke website zo belangrijk?

Een gebruiksvriendelijke website is belangrijk, omdat het de bezoeker een prettige en snelle ervaring geeft. Hierdoor is de intentie om de website te gebruiken hoger en is de kans groter dat de bezoeker producten of diensten aanschaft en/of contact opneemt.

 

Wat beïnvloedt de gebruiksvriendelijkheid van een website?

De gebruiksvriendelijkheid van een website wordt beïnvloed door verschillende zaken, zoals het webdesign, aantal tabjes en buttons, consistentie van de website, complexiteit van de sitemap en opmaak van webteksten.

 

Wat gebeurt er als een website niet gebruiksvriendelijk is?

Als een website niet gebruiksvriendelijk is, kan dit een negatief effect hebben op hoelang een bezoeker op de website blijft en het kan er uiteindelijk voor zorgen dat de bezoeker niet tot actie overgaat.

 

Hoe kun je een gebruiksvriendelijke website creëren?

Om een gebruiksvriendelijke website te creëren, moet je rekening houden met verschillende aspecten, zoals de navigatie, kleurgebruik, tekstopmaak en logica van de menu's. Het is ook belangrijk om de website overzichtelijk en logisch op te bouwen.

 

Wat is het belang van een gebruiksvriendelijke website voor bedrijven?

Een gebruiksvriendelijke website is voor bedrijven belangrijk, omdat het de kans op producten of diensten verkopen en/of contact opnemen verhoogt. Hierdoor worden de belangrijkste online doelstellingen behaald.