Waarom kies je voor Gastouderopvang?

Er zijn verschillende redenen waarom ouders ervoor kiezen om gastouderopvang te nemen voor hun kinderen. Zoals ik eerder heb vermeld, kan gastouderopvang meer persoonlijke aandacht bieden aan het kind, flexibeler zijn wat betreft opvangtijden en -dagen, een huiselijkere sfeer bieden en mogelijk lagere kosten hebben dan kinderopvang in een grotere instelling.

 

Gastouderopvang is een vorm van kinderopvang waarbij een opgeleide gastouder opvang biedt aan kinderen in zijn of haar eigen huis. De gastouder kan opvang bieden aan één of meerdere kinderen tegelijk, afhankelijk van de afspraken die gemaakt zijn met de ouders. Gastouderopvang wordt vaak gezien als een persoonlijkere en huiselijkere vorm van opvang, omdat de kinderen opgevangen worden in het huis van de gastouder en dus niet in een grotere opvanginstelling.

Wat kost gastouderopvang?

De kosten voor gastouderopvang in Drachten kunnen variëren en afhankelijk zijn van verschillende factoren, zoals de locatie, de duur van de opvang en de afspraken die gemaakt worden tussen de ouders en de gastouder.

 

In Nederland worden de kosten voor gastouderopvang meestal bepaald aan de hand van het landelijk bruto uurtarief voor gastouderopvang. Dit tarief wordt jaarlijks door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vastgesteld. Het landelijk bruto uurtarief voor gastouderopvang in 2023 is €6,85 per uur. Dit tarief geldt voor alle opvang tot 12 jaar.

 

Houd er rekening mee dat dit tarief alleen het bruto uurtarief is en dat er nog andere kosten bij komen, zoals bijvoorbeeld reiskosten voor de gastouder als de opvang niet plaatsvindt in het huis van de gastouder. Het is daarom aan te raden om goede afspraken te maken met De Hummeltjes Club over de kosten en te controleren of de gastouder aan de eisen voldoet die gesteld worden door de Wet op de Kinderopvang.